High Oats to piwo w staroholenderskim stylu Koyt (na ratebeer zakwalifikowane do Traditional Ale), uwarzone w browarze Nepomucen, w kooperacji z warszawskim multitapem Jabeerwocky. Parametry: zawartość alkoholu na poziomie 5,5% obj., ekstrakt 12° BLG i goryczka 3 na 6. W składzie woda, słód owsiany, pale ale, pszeniczny, angielski chmiel Minstrel i Sovereign oraz amerykańska Citra, płynne
drożdże górnej fermentacji Belle Saison. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 84/95 overall/style. Warka do 20/01/2018.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach. Piana niska, szybko opada do firanki.
Barwa słomkowa, mocno opalizująca. Aromat bardzo przyjemny, głównie iglaki, delikatne cytrusy i nafta z chmieli, do tego zboże, biszkopty i przyprawy. W smaku delikatne, nieco wręcz wodniste, wytrawne, są cytrusy, lekka szorstkość, lekka kwaskowość, lekka cierpkość, białe owoce, fenole, nafta... Goryczka średnia, krótka, ziołowa. Średnie do wysokiego, musujące wysycenie, niezła pijalność.
Ciekawa interpretacja zapomnianego stylu, nowofalowe podejście nadało mu pozytywnego twista ;)
7,5+/10 pkt
Browar:
www.facebook.com/browarnepomucen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz