Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 13 września 2016

Hof Ten Dormaal - Original Farmhouse Cider Aged in Whisky Barrels

Original Farmhouse Cider Aged in Whisky Barrels z belgijskiego Brouwerij Hof Ten Dormaal, to Cydr na bazie 3 odmian jabłek: jonagold, boskoop i sterappel, przez 6 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po whisky. Trunek ma alkohol na poziomie 6,9% obj. i to właściwie koniec dostępnych informacji. Na ratebeer niewiele ocen. Butelka z datą do 01/09/2017.


Butelka 500ml, czarny kapsel, niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piany praktycznie brak. Barwa żółta, mocno mętna, nieprzejrzysta. Aromat delikatny, jabłkowy, winogronowy, winny, lekko dziki. W smaku lekko kwaskowe, jabłkowe, taninowe. W posmakach mokre drewno, migdały, whisky... Wysycenie średnie, drobne, niewielki gushing przy otwieraniu.


Ciekawy cydr, kwaskowy, jabłkowo-winny z beczkowo-migdałowym afterteasem i delikatnym akcentem whisky. Całkiem pijalny i smaczny, jedynie zapach mało intensywny...
Cena: 5,47€

7,5+/10 pkt







Zakupione w Belgii w Bierhalle Deconinck: www.bierhalledeconinck.be

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz