Black IPA z browaru Jan
Olbracht Rzemieślniczy, wydany w serii Piotrek z Bagien a uwarzony w
ramach konkursu Kuźnia Piwowarów według receptury piwowara domowego
Pawła Ziembowicza, to niefiltrowane, pasteryzowane jasne piwo górnej
fermentacji o zawartości
alkoholu na poziomie 6% obj., ekstrakcie 15% wag. i goryczce 50 IBU.
Do nachmielenia użyto amerykański Simcoe, Cascade, Centennial, Citra oraz Magnum. W
zasypie słody pilzneński, pale ale, pszeniczny, monachijski typ I, carafa typ III, carafa typ II i drożdże
US-05. 92/74 na ratebeer.
Butelka
500ml, metalizowana etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości oraz logiem Kuźnia Piwowarów, firmowy kapsel.
Piana nieduża, drobno i średnio pęcherzykowa. Barwa ciemno brązowa, prawie czarna, nieprzejrzysta. Aromat nie jest zbyt intensywny, są cytrusy, trochę palonej kawy i czekolady (po zamieszaniu także lekki DMS?). W smaku (za)wytrawnie, niby powtórka tego co w zapachu, z tym że cytrusów tu jeszcze mniej, pojawia się za to paloność i żywica połączone ze średnią, zalegającą i nie do końca przyjemną goryczką. Nagazowanie niskie, drobne, "kujące", piwo sprawia wrażenie wodnistego.
Odnoszę wrażenie, że jest to zbyt delikatne piwo jak na BIPA (poza goryczą). Brakuje tu po prostu bardziej zdecydowanego aromatu i ciała, treści - w tej wersji jest nieco płasko i jednowymiarowo (goryczkowo). Tym oto sposobem u mnie wygrał Piotrek z Bagien Belgian Pale Ale :)
Odnoszę wrażenie, że jest to zbyt delikatne piwo jak na BIPA (poza goryczą). Brakuje tu po prostu bardziej zdecydowanego aromatu i ciała, treści - w tej wersji jest nieco płasko i jednowymiarowo (goryczkowo). Tym oto sposobem u mnie wygrał Piotrek z Bagien Belgian Pale Ale :)
Cena: 8,65zł
6,5/10 pkt
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/pages/Jan-Olbracht-Browar-Rzemie%C5%9Blniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz