Belgian Pale Ale z browaru Jan
Olbracht Rzemieślniczy, wydany w serii Piotrek z Bagien a uwarzony w
ramach konkursu Kuźnia Piwowarów według receptury piwowara domowego Mariusza Karpińskiego, to niefiltrowane, pasteryzowane piwo górnej fermentacji o zawartości
alkoholu na poziomie 5,9% obj., ekstrakcie 14% wag. i goryczce 27 IBU.
Do nachmielenia użyto niemieckich Hallertau Tradition i Hallertau Hesbrucker, czeskiego Saaz oraz amerykańskiego Cascade. W
zasypie słody pale ale, chateau biscuit, pszeniczny, abbey, carapils i
płynne drożdże Wyeast Belgian Ardennes 3522.
Butelka
500ml, metalizowana etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości oraz logiem Kuźnia Piwowarów, firmowy kapsel.
Piana skromna, drobno i średnio pęcherzykowa, szybko redukuje się do kożuszka. Barwa jasno bursztynowa, dość klarowna. Aromat delikatny, przyjemny, bardziej belgijski niż chmielowy (amerykańskiego Cascade praktycznie nie czuć) - są estry (brzoskwinie, rodzynki, suszone jabłka), są biszkopty, miód i delikatna ziołowość, przyprawowość. W smaku wszystko to co w zapachu, leciutka słodycz landrynkowa, rodzynki, nieco cierpkości głogowej i ziołowo-garbnikowa goryczka, niska ale skutecznie kontrująca podstawę słodową. Wysycenie średnie, lekko szczypiące, piwo bardzo pijalne!
Oczywiście piwo nie rzuca na kolana, nie nokautuje chmielem, nie otumania goryczą, co jednak nie znaczy, że nie jest trunkiem bardzo udanym. Przypomina lekkiego belgijskiego blonda o profilu tripla, sesyjnego i smacznego, choć delikatnego :)
Cena: 8,50zł
8-/10 pkt
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/pages/Jan-Olbracht-Browar-Rzemie%C5%9Blniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz