La Chouffe to jasne mocne piwo w stylu Belgian Strong Ale o zawartości alkoholu na poziomie 8% obj., warzone z dodatkiem kolendry, chmielone czeskim Saaz oraz angielskim Styrian Golding. Trunek niefiltrowany, refermentowany w butelkach, warzony w belgijskim Brasserie d’Achouffe - browarze powstałym w 1982 roku z inicjatywy dwóch szwagrów - Pierre Gobrona i Christiana Bauweraertsa, od 2006 roku dołączonym do grupy Duvel Moortgat. Na ratebeer 97 punktów ogółem i 98 w stylu.
Butelka 330ml typu "bączek", fajna etykieta z krasnoludkiem, dedykowany kapsel również z krasnoludkiem, brak pełnego info o składzie i parametrach zawartości. Lekki gushing z butelki. Spora szampańska piana szybko opadająca do obrączki, mętna jasno pomarańczowa barwa. Aromat bardzo przyjemny, owocowo-słodowy, są cytrusy, brzoskwinie, morele, guma balonowa i cała masa melanoidyn kojarzących się ze świeżym chlebem, skoszonym zbożem, biszkoptami... W smaku delikatna owocowo-drożdżowa kwaśność w witbierowym stylu, lekka słodowa słodycz, kontrowana przyprawowością z kolendrą i czerwonym pieprzem na czele. Goryczka nieduża, ale obecna, alkohol w sumie wyczuwalny, mógłby być lepiej ukryty. Nagazowanie średnie, odczucie półpełne.
Belgijska klasyka po raz kolejny mnie nie zawodzi. Świetne kompleksowe piwo z bogatym aromatem i pięknie skomponowanym bukietem smakowym, bardzo pijalne a zarazem bogate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz