Lis Siemion w Kentucky z restauracyjnego Browaru Łąkomin, to English Old Ale leżakowane w beczce po żytniej whiskey (Kentucky Straight Rye Whiskey Barrel Aged). Piwo ma alkohol na poziomie 9% obj., ekstrakt 21°
Plato i goryczka 45 IBU. W składzie: woda, słód pale ale, karmelowy 150, czekoladowy jasny, płatki jęczmienne, polski chmiel Marynka, drożdże górnej fermentacji Safale S-04. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer niewiele ocen, na untappd 3,80. Warka do 01/2021.
Butelka
330ml, czarno biało złota, błyszcząca etykieta, czarny kapsel, pełne
dane o
parametrach i składzie. Piana niewielka, szybko opada, miedziana, klarowna barwa. Zapach mało intensywny ale przyjemny - głównie karmel, rodzynki, figi, miód, orzechy laskowe... W smaku dość słodkie, rodzynkowe, głodowe, karmelowe, melasowe, ze średnią, migdałową goryczką. Średnie, grube wysycenie, rozgrzewające, raczej rzadkie w odbiorze.
Samo piwo bardzo fajne, w moich, quadruplowych klimatach (za co ocenka lekko zawyżona), aczkolwiek brakuje trochę ciała no i beczka mało wyczuwalna.
Cena: 21,84zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz