Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 21 czerwca 2020

Hopito - La Papaya

La Papaya z Browaru Hopito, to ekstremalnie nachmielone IPA na nowozelandzkim chmielu Nelson Sauvin, Waimea oraz Motueka. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, o ekstrakcie początkowym 15% wag., alkoholu 6% obj., w składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszeniczne, chmiele, drożdże górnej fermentacji WLP067 Coastal Haze Ale. Na ratebeer 99/98 overall/style, na untappd 3,93. Warka do 06/05/2021.


Puszka 500ml, niepełne info o składzie i parametrach trunku na naklejonej etykiecie. Piana obfita, dość gruba, barwa żółto-złota, mętna. W zapachu rześkie cytrusy i białe owoce, pestki winogron. W smaku półsłodkie, dominuje dojrzałe, białe winogrono, pomelo, nafta... Goryczka nieduża, albedowa, średnie wysycenie, lekko szorstkie.


Przede wszystkim mega pijalność, solidne nachmielenie i intensywne w odbiorze. Cool!

Cena: 11,02zł

8,5/10 pkt





Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.facebook.com/browarhopito

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz