Vermont Sticky Maple z amerykańskiego The Bruery,
to Imperial Stout z dodatkiem syropu klonowego pochodzącego z Butternut Mountain Farm, leżakowany w dębowych beczkach
po bourbonie. Trunek
zawiera 11,3% obj., na ratebeer oceniony na 99
punktów ogółem i 85 w stylu.
Puszka
473ml (1 pint), praktycznie brak danych o składzie i parametrach (poza alko) na foliowej etykiecie. Piana ciemna, obfita, średnio trwała. Barwa czarna z brązowymi refleksami. W
zapachu wyraźny syrop klonowy, irysy, melasa, trochę waniliny, espresso i czekolady... W smaku słodkie, ale nie przesadnie, lekki kawowo-kwaskowy posmak też się pojawia, oczywiście syrop klonowy dominuje, do tego słony karmel, mocna paloność, czekolada, wanilia, niska do średniej, tytoniowo pikantna goryczka. W odczuciu umiarkowanie pełne, lekko popiołowe, ze średnim wysyceniem i lekkim rozgrzewaniem.
To jest faktycznie RIS z syropem klonowym, którego nie musimy się doszukiwać, do tego prawilny barrel ageing i intensywność doznań. Troszkę może tylko zawodzi body, które mogłoby być nieco pełniejsze...
Cena: 60,41zł
9-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz