Vintage Sour Ale Blend 2019 Refermented with Blackcurrant, uwarzone we
wrocławskim browarze restauracyjnym Browar Stu Mostów i wydane jako No 1 w serii
"Wild", to Sour Ale fermentowane przy użyciu dzikich drożdży oraz bakterii kwasu mlekowego przez 16 miesięcy w wypłukanych dębowych beczkach po burbonie, poddane refermentacji w butelce z przecierem z czarnych porzeczek oraz drożdżami szampańskimi Saccharomyces Bayanus. Trunek zawiera
ekstrakt początkowy na poziomie
15%
wag., alkohol 7% obj. i goryczkę 2 IBU. W składzie: woda, słód
pilzneński, słód pszeniczny, niemiecki
chmiel Tettnanger, drożdże. Piwo
niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 92/54 overall/style, na untappd 4.1. Warka do 14/08/2024.
7-/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Półlitrowa butelka z grubego szkła, kapturek, firmowy kapsel, jasna etykieta z niepełnym składem i parametrami trunku. Piana obfita, mydlana, pozostaje w postaci chmurki. Barwa różowa, mętna, brzydki osad na kapslu i w szyjce. W zapachu czarne porzeczki, czerwone, wytrawne wino, wiśnie, skóra, stare drewno... W smaku kwaśne, porzeczkowe, mocno octowe, pestkowe, cierpkie i taniczne. Średnie, drobne wysycenie, ściągający finisz.
Wyszło z tego ekstremalne, trudne w odbiorze piwo, które po kilku łykach zaczyna mocno męczyć. Oczywiście doceniam, ale chyba nie do końca tego szukam w piwach dzikich...
Cena: 36,29zł7-/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz