Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 22 października 2019

Maltgarden + Bytów - I'm Your Barista: Ethiopia Surma Gesha Village

I'm Your Barista: Ethiopia Surma Gesha Village z Browaru Maltgarden, uwarzone kooperacyjnie z Bytów Browar Kaszubski, to Coffee Imperial Stout z dodatkiem kawy Ethiopia Surma Gesha Village (z CoffeeDesk). Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 28% wag. i alkoholu 12% obj. W składzie: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, kawa (2%), chmiel, drożdże. Na ratebeer niewiele ocen. Warka do 13/09/22.


Butelka 500ml, czarny kapsel, niepełne info o składzie i pełne o parametrach na czarno różowej etykiecie. Piana nieduża, drobna, utrzymuje się w formie firanki. Barwa czarna z brązowym refleksem. W zapachu trochę kawy, sos sojowy, odrobina lukrecji - słabo. W smaku półsłodkie, kawa z mlekiem, nutka pralinek, wyraźne umami i średnia, palona goryczka. W odbiorze gładkie, dość pełne, nisko wysycone, z rozgrzewającym finiszem.


Zamienić sos sojowy na czekoladę i mamy duży wzrost jakości, tak jest tylko ok.

Cena: 16,53zł

7-/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
www.facebook.com/BrowarMaltgarden


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz