#4 Projekt 30 z Browaru Maryensztadt, to Buckwheat Imperial Stout Red Wine Barrel Aged - RIS z dodatkiem gryki, 13 miesięcy leżakowany w beczkach po czerwonym winie. Piwo o ekstrakcie początkowym na
poziomie 29,69° Plato i alkoholu 13,32% obj., w składzie: woda, słód pilzneński, gryczany, gryka niesłodowana, wiedeński, special B, czekoladowy, jęczmień palony, polski chmiel Iunga, drożdże Whitelabs WLP099, Safale HA-18. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer
ocenione na 93 punktów ogółem i 28 w stylu. Data rozlewu 10/05/2019.
Fikuśna
butelka
330ml, korek w drucianym koszyczku, skromna etykieta, kartonowa książeczka z danymi na temat trunku. Piana znikoma, szybko znika. Barwa czarna,
nieprzejrzysta.
W aromacie kawa, wiśnie w czekoladzie, czerwone wino, beczułki Wedla - fajnie. W smaku półsłodkie, wiśniowe, czekoladowe, kakaowe, kawowe, likierowe, nieco też ziemiste, ze średnią, mocno paloną goryczką, lekką tanicznością starej beczki i rozgrzewającym finiszem. Wysycenie niskie, oleista, ale nie gęsta, nieco mączna faktura.
Cena: 40,00zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz