Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 11 sierpnia 2019

Harpagan - Buzdygan Rozkoszy Rum Barrel Aged

Buzdygan Rozkoszy Rum Barrel Aged z browaru kontraktowego Harpagan, uwarzony w Browarze Gryf, to Caribbean Imperial Stout z dodatkiem prażonych wiórków kokosowych i kawy, leżakowany w beczkach po rumie. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, ekstrakt początkowy 24% wag., alkohol na poziomie 9% obj. i goryczka 2 na 5. W składzie: woda, słody jęczmienne, słód żytni, wiórki kokosowe, jęczmień palony, granulaty chmielowe, kawa, drożdże. Na ratebeer 99/89 overall/style, na untappd 4,09. Data ważności: 31/05/2020.


Butelka 330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach. Czarne, z niedużą i nietrwałą pianą. W zapachu rumu, trochę kawy, czekolady i kokosa. W ustach bardzo gładziutkie, dość pełne, nieco powyżej półsłodkiego, deserowe klimaty lodów czekoladowych, kawy latte, karmelu, rodzynek w rumie, kokosa mało... Goryczka niska do średniej, tytoniowa, niskie wysycenie, rozgrzewające.


W porównaniu do podstawki jeszcze mniej kokosa, ale piwo jest bardziej aksamitne, bardziej deserowe.

Cena: 24,99zł

8+/10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl

Browar:
browarharpagan.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz