Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 30 lipca 2019

Piwne Podziemie - Double Coffeelicious Special

Double Coffeelicious Special uwarzony w Rzemieślniczym Browarze Jana przez browar Piwne Podziemie, to Double Chocolate Vanilla Coffee Milk Stout - Milk Stout z dodatkiem ziaren kakaowca, wanilii, kawy i laktozy. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 24% wag. i alkoholu 8% obj. W składzie, poza ww dodatkami: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, płatki jęczmienne, chmiel, drożdże. Na ratebeer ocenione na 76 punktów ogółem i 59 w stylu. Data do 12/04/2021.


Butelka o pojemności 500ml, czarny kapsel, malowana etykieta zawierająca niepełne dane na temat parametrów i składu trunku. Piana bardzo obfita, średnio trwała. Barwa ciemnobrązowa, prawie czarna. W aromacie dominuje kawa zbożowa, czekolada, wanilia... W smaku laktozowo słodkie, tu kawa po turecku, deser czekoladowy, wanilia, średnia, palona, nieco ściągająca goryczka, lekko kwaskowy posmak. Wysycenie grube, ewidentnie za wysokie, półpełne w odbiorze.


Niezłe, słodycz fajnie skontrowana goryczką i kawą, choć wyraźnie przegazowane.

Cena: 10,36zł

7+/10 pkt




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz