Kwas Theta Barrel Aged z browaru
Pinta, uwarzony kontraktowo w Browarze na Jurze, to "Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz
przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. W kolejnym etapie
połączony z sokiem z polskich, kwaśnych wiśni dla nadania owocowego
profilu. Następnie przebity do dębowych beczek, gdzie został poddany
działaniu dzikich drożdży przez okres sześciu miesięcy." Ekstrakt
początkowy 24,7° Plato,
alkohol na poziomie 12% obj., w składzie: woda, słód pale ale, monachijski typ I, diastatyczny, chocolate, pale chocolate, crystal, dark crystal, carafa typ II, palony jęczmień, chmiel Zeus (USA) i Fuggles (UK), sok z polskich kwaśnych wiśni, drożdże Safale US-05, blend
bakterii kwasu mlekowego L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis, blend
dzikich drożdży Brettanomyces The Yeast Bay "Amalgamation". Na ratebeer 99 punktów ogółem i 99 w stylu. Warka do 01/04/2021.
Butelka
330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Prawie czarne, z drobną i trwałą pianką. Pachnie czerwonym winem, wiśniami w czekoladzie, jeżynami, kawą i starą beczką. W smaku umiarkowanie kwaśne, są wiśnie, kakao, kawa, jagody i wysoka, taniczno palona goryczka. W odbiorze gładkie, nisko wysycone, z pełnym body i ładnie schowanymi procentami.
Ps.
Kran w Piana < butelka w domu.
Cena: 16,44zł
8,5/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz