Lublin
to Dublin 2017 to czwarta odsłona kooperacyjnego piwa Browaru Pinta i
irlandzkiego browaru Carlow O’Hara’s, uwarzona
w Irlandii. Tym razem to Rye Stout o zawartości alkoholu na
poziomie 6,5% obj., ekstrakcie 16° BLG i goryczce 20 IBU. W składzie:
woda, irlandzkie i angielskie słody jęczmienne, w tym 20% słodu żytniego oraz płatki żytnie, słód pszeniczny, polski chmiel Marynka i
Lubelski, drożdże dolnej fermentacji. Na ratebeer oceniony na 93 punktów
ogółem oraz 96 punkty w stylu. Warka z datą do 28/02/2019.
Butelka
półlitrowa, krawatka, kontra, niepełne informacje o składzie i
parametrach piwa w
angielskim i polskim języku, złoty kapsel. Piana kremowa, drobna i obfita. Barwa ciemno brązowa, prawie czarna, klarowna. W zapachu kawa zbożowa, karmel, razowiec... W smaku półwytrawne, melanoidynowe, ziemiste, czekoladowe, karmelowe, kawowe... Goryczka nieduża, tytoniowo pikantna, wysycenie średnie, nieco za wysokie, dość treściwe, oleiste i lekko szorstkie w odbiorze.
Stout z kategorii tych solidnych, porządnych, ale zarazem niczym się nie wyróżniających.
Cena: 12,81zł
7+/10 pkt
7+/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz