Black
Noble Highland Park Whisky Barrel Aged z Browaru Rockmill, uwarzony w Bytów Browar Kaszubski, to
Imperial Stout z dodatkiem kawy oraz wanilii, leżakowany w beczkach po torfowej szkockiej Highland Park Whisky. Niefiltrowane,
pasteryzowane piwo górnej fermentacji o ekstrakcie
początkowym na poziomie 27% wag. i
alkoholu 11% obj. W składzie: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, kawa, chmiel, wanilia, drożdże. Na ratebeer 94/47 overall/style. Warka do 01/03/21.
Butelka
330ml, czarny kapsel, niepełne info o składzie i parametrach
na
etykiecie. Piany praktycznie brak, ciemno brązowa, prawie
czarna barwa. W zapachu delikatne nuty torfowej whisky na tle kawy, kakao i wanilii. W smaku półsłodkie, bardzo gładkie, znów kawa, czekolada, tytoń, wanilia i subtelna torfowość (bliżej dymu z ogniska niż podkładom kolejowym czy aptece). Na finiszu rozgrzewająca whisky i nieduża, palono korzenna goryczka. Zupełnie płaskie, bardzo nisko wysycone, niezbyt gęste w odbiorze.
W porównaniu do nieco ubogiej aromatycznie wersji podstawowej, barrel ageing wyraźnie je wzbogacił i wygładził. Taki "peated" to ja rozumiem.
Cena: 30,00zł 8/10 pkt
Browar:
www.rockmill.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz