Warsaw Express Bourbon Barrel Aged z Browaru Pinta, uwarzone w Browarze na Jurze kooperacyjnie z rosyjskim Piwowarija Bakunin, to American Wheat Wine z dodatkiem skórki pomarańczy i grejpfrutów, intensywnie chmielone amerykańskim odmianami w kotle i na zimno, dodatkowo przez pół roku leżakowane w beczkach po Jacku Danielsie. Piwo ma 9,5% obj. alkoholu, 24,7°
Plato, jest niefiltrowane i pasteryzowane, w składzie: woda, słód pilzneński,
monachijski, carahell, pszeniczny jasny, laktoza, skórka z grejpfruta, czerwonej i żółtej pomarańczy, amerykański chmiel Columbus,
Citra, Cascade, Falconer's Flight, drożdże górnej fermentacji US-05. Na ratebeer ocenione na 97 punkty overall i 89 style. Okres przydatności do 29/11/2019.
Butelka
330ml, pełne info na temat składu i parametrów zawartości, firmowy
kapsel. Piana wzorcowa - wysoka, drobna i trwała. Barwa bursztynowa, lekko mętna.
Aromat mało beczkowy - głównie cytrusy - zwłaszcza pomarańcze, kandyzowane owoce, zboże i burbon, gdzieś w tle odrobina waniliny. W smaku półsłodkie, jakaś papaja, kandyzowana skórka pomarańczy, ciasto drożdżowe, keks, na finiszu trochę Jacka Danielsa i średnia, grejpfrutowo żywiczna goryczka. Wysycenie niskie do średniego, nieco oleiste w odbiorze.
Ogólnie na pewno fajniejsze, bardziej ułożone od wersji podstawowej, ale sam barrel ageing na granicy wyczuwalności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz