Kwas Ny, czyli kooperacyjne piwo Browaru Pinta oraz duńskiego To Øl, uwarzone w Browarze na Jurze, to Sour Tripel zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego i odfermentowany specjalnym szczepem drożdży przeznaczonym do piw mocnych. Piwo filtrowane i pasteryzowane o ekstrakcie
początkowym 18% wag.,
alkoholu na poziomie 8,9 % obj. W składzie: woda, słód pilzneńśki, Weyermann Abbey, cukier, chmiel Liberty (US), bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Delbrueckii, Drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale. Na ratebeer oceny na 95 overall i 82 style. Warka do 25/09/2019.
Butelka
330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana skąpa, sycząca, szybko opada do zera. Barwa przybrudzonego złota, klarowna. W aromacie jogurt brzoskwiniowy, morele, zioła. W smaku podobnie, umiarkowanie kwaśne, lekko zbożowe, kojarzące się z tanim winem jabłkowym, dżemem morelowym, na finiszu rozgrzewające. Nieduża, pieprzowa goryczka, średnie wysycenie, lekko cierpkie, nieco mdłe w odbiorze.
Kolejna kooperacja po Kwas Alfa z duńskim To Øl i znów piwo zaledwie przeciętne...
6+/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
shop.to-ol.dk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz