Basior Mead Barrel Aged z restauracyjnego Browaru Łąkomin, to American Barley Wine leżakowane w beczce po miodzie pitnym. Piwo ma alkohol na poziomie 11,5% obj., ekstrakt 25°
Plato i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pale ale, caramunich I,
amerykański chmiel Chinook, drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer 77/42 overall/style. Warka do 02/2019.
Butelka 330ml, czarno złota, błyszcząca etykieta, złoty kapsel oblany twardym lakiem, pełne dane o
parametrach i składzie. Po przelaniu do szkła tworzy się niewielka, wymuszona piana, bursztynowo rubinowa, opalizująca barwa samego trunku. W mizernym zapachu czerwone owoce, rodzynki, trochę chmielu i miodu pitnego. Raczej słabo. W smaku znacznie lepiej - półsłodkie, rodzynkowe, z odrobiną przejrzałych owoców tropikalnych, karmelu, migdałów i miodu. Spora alkoholowość, średnia, ziołowa goryczka, bardzo niskie wysycenie, dość wodniste jak na ekstrakt.
Ogólnie barrel ageing sprawił tylko (lub aż), że podstawowy Basior stał się w ogóle pijalny, znikła brzeczka, pojawiły się akcenty chmielowo słodowo estrowe... Sama beczka po miodzie nie wniosła zbyt dużo, dodatkowo wciąż przeszkadza zbyt wysokie alko.
Cena: 30,06zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz