Basior to wino
jęczmienne, czyli American Barley Wine z niewielkiego, restauracyjnego Browaru Łąkomin. Piwo ma alkohol na poziomie 11,5% obj., ekstrakt 25° Plato i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pale ale, caramunich I, amerykański chmiel Chinook, drożdże górnej fermentacji Safale US-05. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, wyróżnione w Konkursie Piw Rzemieślniczych KPR 2016 w kategorii Mocne Ale, na ratebeer ocenione na 83 punktów ogółem i 47 w stylu. Warka do 07/2017.
Butelka
bączek 330ml, skromna etykieta z wilkiem, złoty kapsel, pełne dane o parametrach i składzie zawartości. Gushing przy otwieraniu, sycząca piana,
która szybko redukuje się do firanki. Barwa ciemno bursztynowa, mętna. W aromacie świeże drożdże, ciasto drożdżowe, estry w typie brzoskwiń, kompotu, w tle jakaś rodzynka, miód, karmel. W smaku słodkie, miodowe, brzeczkowe, drożdżowe, wyraźnie niedofermentowane i mocno alkoholowe, wręcz palące, do tego z pływającymi jakimiś kawałkami cynamonu czy kory... Wysokie, grube wysycenie, fenolowe, przyprawowe w posmaku, trudno mówić o poziomie goryczki, ponieważ spirytusowy alkohol ją przykrywa.
Piwo praktycznie nie do picia, gdyby nie ostrożność przy otwieraniu prawdopodobnie spora część by uciekła. Smakuje to jak brzeczka wymieszana z wódką, miodem i wodą sodową... Niestety ląduje w zlewie - medal KPR 2016 nie pomógł.
Ps.
Może mocno schłodzone dało by się wypić? Moje miało ok 16 stopni.
Ps.
Może mocno schłodzone dało by się wypić? Moje miało ok 16 stopni.
Cena: 15,00zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz