VBC 2017 to New England IPA uwarzone przez kontraktowy browar Solipiwko w oparciu o zwycięską recepturę drużyny szarej na Viking Brew Master Challenge 2017. Jest
to piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o
zawartości alkoholu na poziomie 5,2% obj, 14° Plato i goryczce 1na12, chmielone amerykańskimi chmielami Citra, Mosaic oraz Centennial. W zasypie mamy słody jęczmienne Viking Malt, płatki owsiane i płatki pszenne. Piwo warzone na płynnych drożdżach Fermentum Mobile. Na ratebeer 74 punkty overall i 52 style. Warka z datą do 28/03/2019.
Butelka
500ml, niebieska etykieta z niepełnymi danymi o składzie i parametrach trunku, czarny
goły kapsel. Piana nieduża, drobno i średnio pęcherzykowa, szybko opada do chmurki. Barwa żółta, lekko mętna. Aromat to głównie dojrzałe owoce tropikalne, melon, nafta i lekki DMS... W smaku podobnie, półsłodkie, nieco warzywne, z niedużą ale zalegającą, grejpfrutową goryczką i niskim do średniego wysyceniem.
Ogólnie tylko ok, brakuje nieco więcej intensywności chmielowej, a przez tą słodycz skojarzenia z Milkshake IPA...
Cena: 9,20zł
6,5/10 pkt
Zakupione w sklepie ebrowarium.pl
Browar:
browarsolipiwko.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz