Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 21 czerwca 2018

Buxton - Barrel Aged Farmhouse Ale

Barrel Aged Farmhouse Ale z angielskiego Buxton Brewery, to Sour/Wild Ale leżakowane w dębowych beczkach i wydane w limitowanej ilości 1128 butelek. Zawartość alkoholu na poziomie 7,2% obj., w składzie: woda, słód jęczmienny, pszeniczny, owies, chmiel i drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer niewiele ocen. Warka do 10/06/2022.


Butelka 330ml, etykieta na grubym papierze, goły, srebrny kapsel, niepełne info o składzie i parametrach trunku. Piany brak, złota, zamglona barwa. W zapachu białe wino, dojrzałe, jasne winogrono, siano... W smaku limonkowo kwaśne, winne, ziołowe, z niewielką, migdałową goryczką i niskim wysyceniem.


Ogólnie dość płaskie i ubogie, podobne do odgazowanego szampana...

Cena: 6,85€

6,5/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:
www.buxtonbrewery.co.uk


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz