Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 9 maja 2018

Haacht - Keizer Karel Charles Quint

Keizer Karel Charles Quint Robijn Rood z belgijskiego Brouwerij Haacht Brasserie, to Belgian Dark Strong Ale o zawartości alkoholu na poziomie 8,5% obj. i goryczce 58 IBU. Piwo wyróżnione brązowym medalem na World Beer Awards 2013, na ratebeer ocenione na 71/57 punkty overall/style. Warka do 21/09/2018.


Grawerowana butelka o pojemności 330ml z firmowym kapslem i niepełnymi danymi o składzie i parametrach zawartości. Piana obfita, średnio pęcherzykowa, szybko opada do firanki. Barwa miedziana, klarowna. W zapachu głównie karmel, trochę rodzynek i ziół. W smaku cukrowo słodkie, karmelowe, lekko mineralne, suszone owoce i jakieś przyprawy w tle. Niska, trawiasta goryczka, średnie wysycenie, wodniste, rozgrzewające w odbiorze.


Ot bardzo średni ciemny belg z nieuzasadnionymi nagrodami na piwnych konkursach...
Cena: 1,98€

6+/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie belgiuminabox.com

Browar:
haacht.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz