Gouden Arend 125 Years, z belgijskiego Brouwerij De Ryck, to Abbey Tripel pierwszy raz uwarzony w 2011 roku z okazji 125 lecia browaru. Zawartość alkoholu na poziomie 9% obj., ekstrakt 18° Plato, piwo refermentowane w butelkach. W składzie: woda, słód jęczmienny, cukier, kukurydza, chmiel, drożdże, przyprawy. Na ratebeer
ocenione na 94 punktów ogółem i 98 w stylu. Warka do końca 2019 roku (2 lata termin przydatności).
Brązowa butelka 750ml, duży, złoty kapsel owinięty czarnym złotkiem, niepełne
dane o
składzie i parametrach na foliowej etykiecie. Piana obfita, dość gruba, sycząca, szybko opada do chmurki. Barwa złota, klarowna. W zapachu typowe estry i fenole - głównie dojrzałe gruszki i brzoskwinie w akompaniamencie delikatnych ziół i kwiatów. W smaku półsłodkie, znów gruszki na pierwszym planie, do tego kandyzowane morele, banany, zioła. Goryczka średnia, lekko szorstka, wysokie, szampańskie wysycenie, zaskakująco pijalne w odbiorze...
Ogólnie bardziej słodki niż typowy, wytrawny Tripel, mimo to fantastycznie ukryte alko i typowo owocowa słodycz sprawiają, że piwo staje się zdradliwe i niebezpieczne w konsumpcji.
Cena: 8,26€
7,5/10 pkt
7,5/10 pkt
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
www.deryckbrewery.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz