Winter 18, to Sour Coffee Barrel Aged Barley Wine - piwo w stylu Sour/Wild Ale, powstałe na bazie Barley Wine, warzone przez belgijski Brouwerij Hof Ten Dormaal.
Piwo leżakowane było w beczkach po whisky, w którym dojrzewały ziarna kawy, zawiera 9% obj.
alkoholu, w składzie: woda, słód
jęczmienny, słód pszeniczny, kawa, chmiel, cukier, drożdże. Na ratebeer 40/8 overall/style. Butelka z datą do 11/2020.
Butelka
330ml, firmowy kapsel,
niepełne dane o parametrach i składzie zawartości. Piana nieduża, szybko opada do firanki. Barwa ciemno bursztynowa, mętna. W aromacie kawa, do tego kwaśne owoce w typie agrestu czy białej porzeczki, wyraźna słodowość, cukier kandyzowany... W smaku podobnie, w pierwszym odczuciu kawa i porzeczki, do tego czuć, że piwo jest treściwe, słodowe, jest jakieś czerstwe pieczywo, karmel, kiszonka i ocet winny... Nie czuć za to procentów i goryczki. Niskie do średniego, drobne wysycenie,
Dziwne połączenie, chyba nie do końca pasuje ta kawa, poza tym kwaśność z umiarkowanej szybko zmienia się w octowo kapuścianą, co nie do końca tu zagrało.
Cena: 2,89€
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz