Bersalis Tripel Oak Aged, z belgijskiego Brouwerij Oud Beersel, to Tripel przez 16 miesięcy leżakowany w beczkach po francuskim czerwonym winie Chateauneuf du pape (wcześniej używane do starzenia lambików). Zawartość alkoholu na poziomie 10,5% obj., piwo refermentowane w butelkach. W składzie woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże (w tym Lactobacillus i Brettanomyces), przyprawy. Na ratebeer
ocenione na 98 punktów ogółem i 93 w stylu. Warka do 30/10/2020 (3letni okres przydatności).
Zielona, malowana
butelka
375ml, korek, drucik, niepełne
dane o
składzie i parametrach. Piana gruba, sycząca, szybko znika. Barwa złota, opalizująca. W zapachu nuty przejrzałej brzoskwini oraz starej słomy, siana, lekkiej kuwety... W smaku dość słodkie, jest suszona morela, kandyzowany cukier, ale i wino, taniny, lekko pikantne przyprawy oraz stara skóra. Niewielka, trawiasta goryczka, średnie wysycenie, ładnie ukryte procenty.
Ogólnie dziwne to połączenie - tripel na słodko z nutą funky i wina, w którym ewidentnie brakuje wytrawności...
Cena: 5,78€
7/10 pkt
7/10 pkt
Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be
Browar:
www.oudbeersel.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz