Exp.2 to triple frozen Imperial Stout aged in Islay casks, czyli potrójnie wymrażany RIS leżakowany w beczkach po szkockim whisky Islay, uwarzony w rosyjskim Jaws Brewery. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, zawiera aż 19% alkoholu i 26° Plato. W składzie: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, owies, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 94 i 85 punkty overall/style, co daje miejsce w Top 50 w kategorii Eisbock. Warka do 12/10/22 (5 letni okres przydatności do spożycia).
Butelka
330ml, firmowy kapsel, niepełne dane o
parametrach i składzie trunku na czarnej etykiecie ze złotymi napisami. Piana niewielka, średnio trwała, czarna, nieprzejrzysta barwa.
W aromacie kakao, pumpernikiel, sos sojowy, likier kawowy... W smaku słodkie, lepkie, kremowe, dominuje gorzka czekolada, wspomniany likier kawowy, przypalany karmel, do tego minimalny torf, nieco umami i whisky... Goryczka średnia, palona, niskie wysycenie, oleiste, gęste w odbiorze.
Kolejny RIS z imponującym body, intensywny, wyrazisty, konkretny. Bardzo ładnie udało się tu wkomponować w bukiet tak wysoki alkohol, który nie razi destylatem tylko przyjemnie rozgrzewa po przełknięciu. Na minus praktycznie zerowy udział barrel ageingu w bukiecie aromatyczno smakowym... Niczym nie ustępuje równie udanemu V1.
Cena: 3,98€
Cena: 3,98€
8+/10 pkt
jawsbeer.ru/en
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz