Imperial Geezer,
z kontraktowego browaru Kingpin, to uwarzony w Browarze Zarzecze Imperial Stout z dodatkiem wanilii i jednorodnej kawy Brazylia Cerrado w postaci espresso, której ziarna leżakowane były w beczce po Tennessee whiskey. Piwo zawiera alkohol na poziomie 9,1% obj. i ekstrakt 24,5% wag. (IBU nie podane). W składzie: woda, słód pale ale, whisky light, chocolat, arome, abbey, cara Blond, black, pszeniczny jasny, żytni, palony jęczmień, kawa barrel-aged, laktoza, wanilia burbońska, cukier kandyzowany ciemny, amerykański chmiel Cascade, Mosaic oraz Simcoe, drożdże górnej fermentacji Fermentis Safale S-04. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, leżakowanie z płatkami dębowymi whisky, ocenione na 98/82
punktów overall/style na ratebeer. Warka do 24/10/2018.
Butelka 330ml, pełne dane o składzie i parametrach (poza
goryczką) na zielonej etykiecie, firmowy kapsel. Piana nieduża, szybko pada do krążka. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W aromacie dominuje kawa espresso, do tego ciemna czekolada i wanilia. W ustach pełne, gładkie, puszyste, tu kawa także na pierwszym planie, jest słodko, jest czekolada, jest laktoza, średnia, palona goryczka i lekka kawowa kwaśność na finiszu. Niskie wysycenie, wyklejające, z ładnie ułożonym alko.
Wyszedł bardzo fajny RIS z kawą, zdecydowanie #teamslodyczka, na minus zbyt wysoka kwaskowatość...
Cena: 15,00zł
8-/10 pkt
Zakupione na Poznańskich Targach Piwnych 2017 targipiwne.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz