Barrel Project: 17.04 z holenderskiego Brouwerij Kees, to Barley Wine leżakowane w dębowych beczkach po szkockiej whisky Craigellachie. Alkohol 12% obj.,
goryczka 55 IBU, w składzie: woda, słód pale ale, pale crystal, amerykański chmiel Cascade i Simcoe, cukier, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer
piwo ocenione na 95 punktów ogółem i 84 w stylu. Data przydatności do 05/2021.
Butelka
330ml, biała etykieta z niepełnym info o parametrach i składzie
piwa, firmowy kapsel. Piana nieduża, sycząca, nietrwała. Barwa miedziana, z pływającymi drobinami. W średnio intensywnym aromacie wanilina, whisky, trochę suszonych owoców i śladowe ilości nutek torfowych. Smak dość słodki, rodzynkowy, karmelowy, waniliowy, jest tu też wyraźniejszy posmak wędzonki, która razem z delikatną kwaskowatością przypomina dymione węgierki, na finiszu wyraźny destylat, choć przy braku goryczki fajnie kontruje on słodowość. Niskie wysycenie, oleiste, lekko wyklejające w odbiorze.
Cena: 4,21€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz