Don’t tRYE This @home Forester Bourbon Barrel Aged, to Rye Wine 200 dni leżakowane w beczkach po bourbonie Old Forester, uwarzone w holenderskim browarze
Jopen w kooperacji z norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo
ma 14,2% obj. alkoholu, 28 IBU, w zasypie aż 70% słodu żytniego. Na ratebeer ocenione na 99 punktów overall i 98 style. Warka butelkowana w listopadzie 2016.
Butelka
330ml, brak pełnego składu i parametrów na etykiecie, firmowy kapsel.
Piana średnio obfita, szybko redukuje się do firanki. Barwa miedziana, mętna, z pływającymi kawałkami jasnych drożdży. W aromacie głównie intensywna wanilina, kokos, figi i biały pieprz. Klasa! W smaku półsłodkie, rodzynkowe, waniliowo bourbonowe, z kwaskowym finiszem kandyzowanych moreli i pikantno ziemistym aftertejsem. Goryczka nieduża, ziołowa, niskie wysycenie, gęste, kisielowate i lepkie w odbiorze. Alkohol rozgrzewający, ale w przyjemnej odsłonie Old Forester.
Świetne piwo, w porównaniu do podstawy wciąż mamy potężne body, a wpływ beczki dodał całe pozytywne spektrum tego, co barrel ageing w beczkach po whisky może dać.
Cena: 34,00zł
9/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz