Cream Stout z angielskiego St. Peter's Brewery, to Stout warzony z pięciu rodzajów lokalnych słodów i chmielony angielskim Fuggles, Progress oraz Challenger. Piwo ma 6,5% alkoholu, na ratebeer ocenione na 93/97 punków overal/style. Na International Beer Challenge 2016 zdobyło srebrny medal, tytuł Country Winner na World Beer Awards 2016 a także złoty medal na Global Beer Masters – The Drinks Business 2016. Warka do 16/11/2018.
Płaska, brązowa butelka 500ml z wygrawerowanym logo browaru, jasno różowa etykieta ze złotym paskiem,
niepełne dane o składzie i parametrach trunku na kontrze, firmowy
kapsel. Obfita, drobna i dość trwała piana, ciemnobrązowa, nieprzejrzysta barwa. W aromacie głównie czekolada i kawa zbożowa, w tle pumpernikiel. W smaku dość słodkie, gładkie, aksamitne, znów dominuje mleczna czekolada, niewielka kawowa kwaśność, lekka popiołowość. Goryczka nieduża, tytoniowa, niskie wysycenie, przyjemnie lepkie i pijalne w odbiorze.
Zaskakująco dobry, wyrazisty Stout - klasyczny, angielski, bezbłędny... choć chyba raczej Sweet Stout.
Cena: prezent od Jacka J.
Cena: prezent od Jacka J.
8+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz