Episode 1: Hoppy Witbier z Browaru Rockmill, uwarzone w Bytów Browar Kaszubski, to Witbier z dodatkiem kolendry indyjskiej oraz świeżych skórek z pomarańczy i cytryn, uzyskanymi ze 140kg cytrusów. Piwo niefiltrowane i
niepasteryzowane o ekstrakcie
początkowym na poziomie 12% wag.,
alkoholu 5% obj. i goryczce 2 na 6. Poza ww dodatkami w składzie: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, płatki pszenne, amerykański chmiel Citra, Mosaic i Chinook oraz australijski Galaxy, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 83/97 punkty overall/style. Warka do 11/01/18.
Butelka
500ml, czarny goły kapsel, niepełne info o składzie i
parametrach
na
etykiecie. Piana niewielka, szybko
opada do firanki. Barwa złota, mętna. W aromacie cytrusy, kolendra i białe owoce. W smaku półsłodkie, cytrusowe, kolendrowe, pszeniczne, na finiszu guma balonowa i biały pieprz. Średnia, grejpfrutowa goryczka, średnie wysycenie, soczyste i pijalne.
Fajne podejście do belgijskiej pszenicy, poprzez solidne nachmielenie nowofalowymi chmielami mamy coś pomiędzy witbierem a Session IPA...
7,5+/10 pkt
Browar:
www.rockmill.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz