Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 29 sierpnia 2017

Nepomucen - Milo

Milo z browaru Nepomucen, to Hefeweizen o zawartości alkoholu na poziomie 4,9% obj., ekstrakcie 12,4° BLG i goryczce 1 na 6. W składzie woda, słód jęczmienny, pszeniczny, europejskie odmiany chmielu, drożdże płynne FM41. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 44/78 overall/style. Warka do 15/11/2017.


Butelka 500ml, firmowy kapsel, komplet informacji o składzie i parametrach zawartości. Piana drobna, dość obfita i trwała. Barwa jasno żółta, mętna. Aromat słodki, bananaowy, z delikatnymi goździkami i pszenicą w tle. W smaku półsłodkie, sporo bananów, melanoidyny w typie ciasta drożdżowego, akacja, przyprawy... Niska goryczka, niskie do średniego, drobne wysycenie, dość "miesiste", mączne w odbiorze.


Klasyczna, niemiecka pszenica, dość nieskomplikowana, pełna, po bananowej stronie mocy.

Cena: 6,00zł

6,5/10 pkt






Zakupione na Open Craft Festival 2017

Browar:
www.browar-nepomucen.pl
www.facebook.com/browarnepomucen


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz