Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 8 sierpnia 2017

Lervig - Konrad's Stout

Konrad's Stout to Oatmeal Imperial Stout wydany w serii Brewer’s Reserve, uwarzony w norweskim Lervig Aktiebryggeri. Piwo zawiera alkohol na poziomie 10,4% obj., ekstrakt 23,5° Plato i goryczkę 50 IBU. W składzie woda, słód pale, crystal, carafa, palony jęczmień, płatki owsiane, słowacki chmiel Aurora oraz amerykański Simcoe, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer ocenione na 98 punktów overall i 83 style. Trzy lata termin ważności - do 13/03/2020.


Butelka 330ml, brak pełnego składu i parametrów na kontrze, firmowy kapsel. Piana średnia, nietrwała, szybko opada do niewielkiej chmurki. Barwa czarna z brązowymi refleksami. Aromat czekoladowy, kakaowy, truflowy, kawowy. W smaku półsłodkie, gładkie, pełne, jest mleczna i gorzka czekolada, jest pumpernikiel, jest jeżyna i kawa po turecku. Goryczka średnia, palona, niskie do średniego wysycenie, przyjemnie rozgrzewający alkohol, dość pijalne jak na swój baling.


Solidny RIS z owsianą aksamitnością, bardzo klasyczny, bez udziwnień.

Cena: 2,79€


8/10 pkt





Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:
lervig.no


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz