Château Sour Ale Aged in Red Wine Barrels, z rzemieślniczego
Browaru Artezan, to Sour Red/Brown 20 miesięcy leżakowane w dębowych beczkach po francuskim czerwonym winie. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i
niepasteryzowane, o ekstrakcie 17,5% wag. i
alkoholu na poziomie 7,2% obj. W składzie woda, słód jęczmienny, płatki pszenne, chmiel, drożdże. Na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 98 w stylu, co daje mu miejsce w Top 50. Warka do 30/06/2017.
Butelka
"bączek" 330ml, biały kapsel z czarnym jeżem, etykieta z
niepełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku (poza IBU). Piana drobna, dość obfita, choć szybko opada do firanki. Barwa miedziano czerwona, opalizująca. W zapachu czerwone wino, wiśnie, suszone owoce, dębina, wanilia. Super! Smak lekko kwaśny,
lekko słodki, taniczny, są czerwone owoce, wino, rodzynki, karmel, stara beczka, wanilia... Średnia, pestkowo piwniczna goryczka, niskie do średniego wysycenie, ładnie ukryte alko, dość pełne w odbiorze.
Fajnie złożone, ciekawe piwo z wyraźnym udziałem beczki, świetnie zmieniające sie w czasie "na plus". Nasuwa się jednak refleksja, że dajmy na to z belgijskiego Alvinne czy de Leite jest sporo podobnych trunków, nie tak "przehajpowanych" i za mniejsze pieniądze - wystarczy je "odkryć"...
Cena: 25,00zł8,5/10 pkt
Browar:
artezan.pl
www.facebook.com/browar.artezan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz