Buffalo Grand Cru (Barrel Aged Beer) to Imperial Stout (a raczej Belgian Stout) z belgijskiego
komercyjnego Brouwerij Van Den Bossche, leżakowany w dębowych beczkach po francuskim winie Pauillac.
Jest to ciemne, mocne piwo górnej fermentacji, refermentowane w
butelkach, zawierające 9% alkoholu. W składzie: woda, słód
jęczmienny,
cukier, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 94 punktów ogółem i 47 w
stylu. Vintage 2014.
Butelka 750ml, korek owinięty drucikiem, niepełny skład i parametry
trunku na etykiecie.
Głośny wystrzał, lekki gushing, sporo strzelającej, mydlanej piany. Barwa brązowa, opalizująca. W aromacie dominują nutki czerwonego wina, porzeczek, wiśni w czekoladzie, ziół, rodzynek... W smaku półsłodkie, półkwaśne, jest czekolada, karmel, melasa, ciemne winogrono, jest wytrawne wino, stara beczka, cierpkość taniczna, jest nieduża, pestkowa goryczka, jakieś przyprawy na finiszu. Wysokie wysycenie, dość rzadkie, ale lekko wyklejające w odbiorze, z ładnie ukrytym, rozgrzewającym alko.
Zaskakująco fajne piwo, może nie jest to klasyczny RIS, prędzej BDSA skupażowane z Flanders Red Ale. Ciekawe, niewątpliwie warte zdegustowania.
8/10 pkt
Zakupione w duńskim sklepie online: www.belgiumsbest.pl
www.paterlieven.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz