Ommegang Abbey Ale z amerykańskiego komercyjnego Brewery Ommegang
(należącego obecnie do grupy Duvel-Moortgat) to Abbey Dubbel, warzony według tradycji belgijskich piw
klasztornych z dodatkiem korzenia lukrecji, skórki słodkiej pomarańczy, nasion anyżu, kolendry oraz kminu. Piwo zawiera
alkohol na poziomie 8,2% obj., ekstrakt 18,2º Plato i goryczkę 20 IBU. W składzie, poza ww przyprawami, woda, słód pilzneński, amber, monachijski, aroma, słoweński chmiel Styrian Golding oraz niemiecki Spalt Select, drożdże Ommegand house yeast. Na ratebeer 99 punktów w stylu i maksymalne 100 ogółem przy ponad 2200 głosach, co daje wysokie, 3cie miejsce w Top 50! Warka do 02/09/18.
Butelka
355ml, niepełne dane o składzie i parametrach na etykiecie i kontrze,
firmowy kapsel, krawatka. Puszysta, obfita piana, średnio trwała. Barwa miedziana, klarowna. Aromat karmelowo melasowy z całą masą przypraw, suszonych gruszek i rodzynek. W smaku dość słodki, głównie suszone owoce, karmel, melasa, miód, troszkę orzechów, rumu, skórki pomarańczy, pumpernikla, w przeciwieństwie zaś do większości intensywnych, ciemnych piw świątecznych przyprawy są tu delikatnym dodatkiem, uzupełnieniem w aftertejsie. Goryczka niska, herbaciano ziołowa. Wysycenie wysokie, drobniutkie, za wysokie, półpełne, lekko szorstkie w odbiorze.
Całkiem dobry Dubbel, na plus nie dominujący całości wpływ przypraw, aczkolwiek przeszkadza nieco musujące, szampańskie nagazowanie. Do Westmalle Dubbel jednak troszkę brakuje w mojej opinii...
Cena: 4,95€
8-/10 pkt
Zakupione w belgijskim w sklepie online www.beergium.com
Browar:
www.ommegang.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz