Herbatka u Basiora z restauracyjnego Browaru Łąkomin, to klasyczny English Barley Wine. Piwo zawiera alkohol na poziomie 10,8% obj., ekstrakt 26°
Plato i goryczka 55 IBU. W składzie: woda, słód pale ale, karmelowy jasny,
cukier trzcinowy, angielski chmiel Minstrel, drożdże górnej fermentacji Danstar Nottingham. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, na ratebeer niewiele ocen. Warka do 07/2017.
Butelka
bączek 330ml, brązowa etykieta z wilkiem przy herbacie, czarny goły kapsel, pełne dane o
parametrach i składzie zawartości. Niewielka pianka, barwa ciemnej herbaty, opalizująca. W
aromacie głównie karmel, kandyzowane owoce, rodzynki, miód i stary chmiel. W smaku dokładnie to samo, słodkie, słodowe, drożdżowe (na szczęście w stopniu znacznie mniejszym niż w Basiorze). Goryczka ziołowa, średnia do niskiej, jest też mocno wyczuwalny, lekko rozpuszczalnikowy alkohol. Bardzo treściwe, pełne, nisko wysycone w odbiorze.
Dość klasyczne wino jęczmienne, bez cytrusów czy żywicy, z nieco nieułożonym alkoholem i troszkę drożdżowe w charakterystyczny dla tego browaru sposób (coś a’la zakalec). Chyba warto poleżakować, oznak zepsucia raczej brak więc jest szansa na ułożenie się trunku w czasie.
Ps.
W trakcie powolnej degustacji drożdże i alko coraz bardziej męczą...
Ps.
W trakcie powolnej degustacji drożdże i alko coraz bardziej męczą...
Cena: 15,00zł
Zakupione na Warszawskim Festiwalu Piwa 2017: warszawskifestiwalpiwa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz