700! z podkrakowskiego browaru Pracownia Piwa, to Fruit Imperial IPA z dodatkiem jeżyn i laktozy. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na
poziomie 18% wag., alkoholu 6,8% obj. oraz goryczce 60 IBU. W składzie woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel, jeżyny, laktoza, drożdże. Na ratebeer ocenione aż na 90 punktów ogółem i 51 w stylu. Warka do 03/08/2017.
330ml
butelka, goły czarny kapsel i foliowa etykieta zawierająca niepełne dane
na temat parametrów i składu trunku. Piana obfita, drobna, trwała. Barwa brunatno pomarańczowa, błotnisto mętna.
Aromat przyjemny i intensywny - owocowy, cytrusowy, żywiczny. W smaku lekko kwaskowe, lekko gorzkie, lekko słodowe, soczyste, są jakieś dojrzałe pomarańcze, mango, jeżyna, na finiszu iglaki i jogurt z owoców leśnych. Goryczka średnia, krótka, nisko wysycone, dość pełne jak na IPA, delikatnie wyklejające (od laktozy?) w odbiorze.
Ciekawe piwo, może nie rześkie i mega pijalne, ale jako imperialne NEIPA bardzo solidne.
Cena: 7,60zł
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz