Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 21 marca 2017

Oskar Blues - Old Chub

Old Chub z amerykańskiego Oskar Blues Brewery to Scotch Ale o zawartości alkoholu na poziomie 8% obj. i goryczce 25 IBU. W składzie woda, słód pale, crystal, czekoladowy, słód wędzony bukiem, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 96 punktów ogółem i 97 w stylu przy 2100 ocenach, co daje miejsce w Top 50.


Puszka o pojemności 355ml, skąpe informacje o składzie i parametrach zawartości. Obfita, średnio trwała piana. Barwa brązowo herbaciana, klarowna. Aromat delikatny, karmelowy, orzechowy, delikatnie wędzony w ogniskowy sposób. W smaku półsłodkie, karmelowe, z nutkami Werther's Original, kakao i orzechów laskowych, wędzonka daleko w tyle. Goryczka nieduża, tytoniowa, lekko palona. Lekko cierpkie, średnio wysycone, nie gęste i nieźle pijalne w odbiorze.


Całkiem ciekawa odskocznia od RISów czy IPA, aczkolwiek dość mdłe na dłuższą metę, do najlepszych w mojej opinii piw w tym stylu wciąż daleko (Dark Horse Scotty Karate i Blue Mountain - MacHayden’s Wee Heavy).
Cena: 3,38€

7,5/10pkt






Zakupione w belgijskim sklepie online www.beergium.com

Browar:
www.oskarblues.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz