Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 12 lutego 2017

Põhjala - Odravein Bourbon BA

Odravein Bourbon BA to Bourbon Barrel Aged Barley Wine, warzone w estońskim browarze Põhjala i wydane w serii Cellar Series z okazji pierwszych urodzin otwarcia browaru w Tallinie. Piwo, przez 6 miesięcy leżakowane w dębowych beczkach po Bourbonie, zawiera 16% alkoholu, 26,15° Plato, 65 IBU. W składzie woda, słód pale, melanoidynowy, cara pale, cara 150, cara 300, niemiecki chmiel Magnum, amerykański Cascade i angielski Goldings, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer maksymalne 100 (overall) i 99 (style), na untappd 4,23. Warka do 19/09/19.


Butelka 330ml, firmowy kapsel w niebieskim laku, niepełne dane o parametrach i składzie trunku na metalizowanej etykiecie. Pianka drobna, cieniutka, szybko opada do firanki. Barwa mocnej herbaty, opalizująca. Aromat intensywny, beczkowy, sporo wanilii, kokosa, rodzynek, daktyli, karmelu, whisky... Super! Smak niczym nie ustępuje zapachowi - bogaty, wyrazisty, masa wanilii, kokosu, bourbona, suszonych owoców, karmelu, toffi, cukierków Werther's Original... Goryczka niska, wysycenie niskie, alkohol początkowo delikatnie muskający podniebienie w miarę picia staje się coraz bardziej bourbonowy, koniakowy, przy czym na deklarowane 16% zdecydowanie szlachetny i przyjemny. Pełne, wyklejające, niezbyt gęste w odbiorze.


Klasa piwo, mimo że dość rzadkie. Zdecydowanie #teamslodyczka, aczkolwiek nie zalepiające czy mulące, myślę że równowagę daje tu ta whisky.

Cena: 36,32zł

8,5+10 pkt






Zakupione w sklepie ebrowarium.pl


Browar:
pohjalabeer.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz