Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 30 grudnia 2016

De la Senne - Meuri Senne

Meuri Senne, uwarzony w belgijskim Brasserie de la Senne, to Belgian Ale przygotowany specjalnie na Brusselicious 2012 dla Meurice Helob Institute. Piwo zawiera 6% obj. alkoholu, w składzie woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel, drożdże. Piwo niefiltrowane, refermentowane w butelkach, na ratebeer ocenione na 94 punkty ogółem i 98 w stylu! Warka do 23/czerwiec/17.


Butelka 330ml, srebrny kapsel, niepełne info o składzie i parametrach zawartości. Gushing przy otwieraniu. Piana nieduża, drobna, szybko opada do chmurki. Barwa złota, klarowna. W aromacie trochę brzoskwiń, gruszek, odrobina cukru kandyzowanego i ziół, może miodu. W smaku półwytrawne, delikatne, estry, przyprawy na tle biszkoptowej podstawy. Goryczka nieduża, lekko cierpka, głogowa. W odbiorze lekkie, szorstkie na języku, ze średnim wysyceniem.


Dość klasyczne jasne, pijalne i delikatne  piwo belgijskie, estry i fenole z drożdży grają tu pierwszoplanowe skrzypce.
Cena: 2,46€

7/10 pkt






Zakupione w belgijskim w sklepie online www.bieresgourmet.be

Browary:
brasseriedelasenne.be
www.meurice.heldb.be


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz