Hel & Verdoemenis Bruichladdich (peated) Barrel Aged z holenderskiego browaru De Molen, to Imperial Stout leżakowany w beczkach po szkockiej whisky z destylarni Bruichladdich z wyspy Islay. Ekstrakt na poziomie 24° Plato, alkohol 11% obj.,
goryczka 102 IBU. W składzie słody: pilzneński, karmelowy, czekoladowy, palony,
brown, czeski chmiel Saaz i amerykański Columbus oraz drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer
piwo ocenione na maksymalne 100 punktów ogółem i 96 w stylu. Data przydatności aż do 19/08/2040 roku (rozlew w sierpniu 2015, czyli prawie półtora roku temu)!
Butelka
330ml, biała etykieta z czarnym info o parametrach i składzie
piwa, czarny, gumowany lak wokół kapsla. Piana maleńka, sycząca, szybko znika. Barwa czarna,
nieprzejrzysta, z drobinkami drożdży przy dnie. Aromat wyraźnie zdominowany torfem, apteką, whisky, beczką, wanilią, ale także czekoladą, kawą, pralinami. W smaku słodkie, podobnie jak w zapachu z jednej strony szkocka whisky i delikatne spalone kable, lekarstwa, z drugiej strony wanilia od dębiny, z trzeciej typowe dla dobrego RISa nuty kawy, trufli i kakao. Goryczka solidna, palona, alkohol rozgrzewający, ładnie wkomponowany, niskie wysycenie. Piwo jest treściwe, pełne, wyklejające, choć dość rzadkie.
Beczka całkowicie zmieniła to piwo względem podstawy - doszły nuty peated i beczkowe, ale niestety ubyło sporo ciała, co ogólnie wpływa ujemnie przy porównaniu tych dwóch trunków.
Cena: 6,19€
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz