Barley
Wine Brandy Barrel Aged z Doctor Brew, to oczywiście Barley Wine
leżakowany w dębowych beczkach po Brandy, uwarzony kontraktowo w
Browarze Bartek, zabutelkowany w niewielkiej ilości. Parametry i skład
ma identyczne jak wersja podstawowa i BBA: alkohol 10,5% obj, ekstrakt 24% wag.
i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, karmelowy,
ekstrakt słodowy, amerykański chmiel Mosaic, Amarillo, Centennial oraz
australijski Ella, drożdże górnej fermentacji. Piwo niepasteryzowane,
niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 79 w stylu. Data przydatności to 11/07/2016 (4 i pół miesiąca po terminie).
Butelka
330ml, czarna etykieta ze złotym nadrukiem, pełne dane o parametrach i
prawie pełne o składzie (brak nazwy drożdży), zalakowany firmowy kapsel.
Piana nieduża, nietrwała, barwa bursztynowa, opalizująca. Aromat dość subtelny, delikatny, ale przyjemny - odrobina kokosu, odrobina brandy, odrobina wanilii, do tego dojrzałe jasne winogrono, rodzynki w alkoholu i kandyzowane morele... W smaku też delikatne, półsłodkie, odrobinkę kwaskowe z brzoskwiniowym posmakiem, z waniliowo beczkowym finiszem. Goryczka średnia, migdałow alkoholowa, spore rozgrzewanie po przełknięciu. Wysycenie niskie, gładkie i aksamitne w odbiorze, nie gęste...
Dość dobre BW, bardzo "eleganckie", z subtelnym zaakcentowaniem beczki, choć alkohol nadal odrobinę za agresywny pomimo długiego okresu leżakowania. BW gdzieś pomiędzy wersją podstawową a Bourbon BA.
Ps.
Tak czy inaczej wolę konkretnego waniliowego czy kokosowego Bourbona niż nieco nijakie Brandy.
Cena: 17,60zł
7,5+/10 pkt
Ps.
Tak czy inaczej wolę konkretnego waniliowego czy kokosowego Bourbona niż nieco nijakie Brandy.
Cena: 17,60zł
7,5+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz