Barley Wine Bourbon Barrel Aaged z Doctor Brew, to oczywiście Barley Wine leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie, uwarzony kontraktowo w Browarze Bartek, zabutelkowany w limitowanej ilości. Parametry i skład ma identyczne jak wersja podstawowa: alkohol 10,5% obj, ekstrakt 24% wag. i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, karmelowy, ekstrakt słodowy, chmiele amerykańskie (Mosaic, Amarillo, Centennial) i australijski (Ella), drożdże górnej fermentacji. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 96 punktów ogółem i 85 w stylu. Data przydatności to 16/07/2016 (4 i pół miesiąca po terminie).
Butelka 330ml, czarna etykieta ze złotym nadrukiem, pełne dane o parametrach i prawie pełne o składzie (brak nazwy drożdży), zalakowany firmowy kapsel. Piana mizerna, szybko znika do firanki, barwa pomarańczowo bursztynowa, mętna, z brzydkimi farfoclami na dnie butelki. W aromacie króluje świeży kokos, cukier kandyzowany, karmel, suszone morele, parkiet i nieco wanilii. W smaku analogicznie, przy czym jest dość słodkie, likierowe, ze średnią, długą, głogowo migdałową goryczką, odrobiną ziół i marcepanu w posmaku, rozgrzewającym alkoholem. Średnie ciało, niskie, drobne wysycenie, lekko wyklejające i cierpkie w odbiorze.
Lepsze od podstawowej wersji, dość dobrze się postarzało, goryczka i alkohol nie są już tak intensywne, przybyło słodyczy, ładnie zaakcentowana beczka.
Cena: 17,60zł
8-/10 pkt
Cena: 17,60zł
8-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz