Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 26 listopada 2016

Doctor Brew - Barley Wine Bourbon Barrel Aged

Barley Wine Bourbon Barrel Aaged z Doctor Brew, to oczywiście Barley Wine leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie, uwarzony kontraktowo w Browarze Bartek, zabutelkowany w limitowanej ilości. Parametry i skład ma identyczne jak wersja podstawowa: alkohol 10,5% obj, ekstrakt 24% wag. i goryczka 80 IBU. W składzie woda, słód pilzneński, karmelowy, ekstrakt słodowy, chmiele amerykańskie (Mosaic, Amarillo, Centennial) i australijski (Ella), drożdże górnej fermentacji. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, na ratebeer ocenione na 96 punktów ogółem i 85 w stylu. Data przydatności to 16/07/2016 (4 i pół miesiąca po terminie).


Butelka 330ml, czarna etykieta ze złotym nadrukiem, pełne dane o parametrach i prawie pełne o składzie (brak nazwy drożdży), zalakowany firmowy kapsel. Piana mizerna, szybko znika do firanki, barwa pomarańczowo bursztynowa, mętna, z brzydkimi farfoclami na dnie butelki. W aromacie króluje świeży kokos, cukier kandyzowany, karmel, suszone morele, parkiet i nieco wanilii. W smaku analogicznie, przy czym jest dość słodkie, likierowe, ze średnią, długą, głogowo migdałową goryczką, odrobiną ziół i marcepanu w posmaku, rozgrzewającym alkoholem. Średnie ciało, niskie, drobne wysycenie, lekko wyklejające i cierpkie w odbiorze.


Lepsze od podstawowej wersji, dość dobrze się postarzało, goryczka i alkohol nie są już tak intensywne, przybyło słodyczy, ładnie zaakcentowana beczka.
Cena: 17,60zł

8-/10 pkt









Zakupione we Wrocławiu w sklepie Piwnica: www.facebook.com/piwnica.sklep

Browar:
www.doctorbrew.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz