Whisker A1 z kontraktowego browaru whisker.beer to Sour Milk Saison z dodatkiem kwiatów hibiskusa i wiśni,
zakwaszane metodą kettle sour, uwarzone w Browarze Wąsosz. Piwo chmielone jest niemieckim
chmielem Magnum i polskim sybilla, dodano również laktozę i mleko w proszku.
Parametry: 3,8% obj. alkoholu przy ekstrakcie 10% wag., goryczka na
poziomie 20 IBU. W składzie ponadto woda, słód pilzneński, pszeniczny,
monachijski, drożdże Safale Belle Saison oraz bakterie Lactobacillus helveticus. Niefiltrowane,
pasteryzowane. Na ratebeer trunek oceniony na 86 punkty ogółem i 72 w stylu. Warka do 11/05/2017.
Półlitrowa
butelka, biała, minimalistyczna etykieta z pełnymi
danymi o składzie i parametrach zawartości, biały goły kapsel. Piany brak. Barwa czerwona, klarowna. W aromacie czerwone, kwaskowe owoce w typie wiśni, czerwonej porzeczki, kompotu z truskawki. W smaku lekkie, kwaskowo kompotowe, jogurtowe, bardzo podobne nutki co w zapachu. Ogólnie delikatne, lekko cierpko-szorstkie od hibiskusa (?), z minimalną pestkową goryczką i średnim do niskiego wysyceniem. Daleko z tyłu pałęta się też siarka...
Jak na debiutanckie piwo nowego browaru kontraktowego całkiem poprawny wiśniowy sour ale...
Cena: 8,00zł
7-/10pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
whisker.beer
www.facebook.com/whiskerbeer
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz