American Wheat z browaru Jan
Olbracht Rzemieślniczy, wydane w serii Kuźnia Piwowarów 2016, uwarzone
według receptury piwowara domowego Wojciecha Karcza, to
niefiltrowane, pasteryzowane, jasne piwo górnej
fermentacji w stylu Wheat Ale, o zawartości
alkoholu na poziomie 5,7% obj., ekstrakcie 12,5% wag. i goryczce 35 IBU.
Do nachmielenia użyto amerykańskich chmieli Zeus, Citra oraz Simcoe. W
zasypie słody pale ale, pszeniczny, pszenica i
drożdże
US-05. Na ratebeer 93/99 punktów, co daje 19 miejsce w Top 50! Warka do 16/02/17.
Butelka
500ml, etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości oraz logiem Kuźnia Piwowarów, firmowy kapsel. Piana niewielka, zwiewna, szybko
opada do firanki. Barwa słomkowa, lekko opalizująca. W aromacie przyjemne cytrusy i iglaki, odrobina nutek pszenicznych. Smak półwytrawny, jest zest z cytryny, albedo z grejpfruta, biszkopty, lekka mineralność, wręcz "morska woda" w posmaku. Goryczka jak na styl dość wysoka, żywiczna, zalegająca. Wysycenie niskie do średniego, bardzo pijalne i orzeźwiające.
Kolejne fajne piwo z cyklu Kuźnia Piwowarów 2016. Lekka formuła Wheat Ale w wersji solidnie nachmielonej nowofalowymi chmielami jak najbardziej zagrała. Brawa dla Wojciecha Karcza i piwowara z Olbrachta, który zręcznie przeniósł ta recepturę na grunt komercyjny.
Cena: 8,60zł
8-/10 pkt
8-/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/jan.olbracht.browar.rzemieslniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz