The Living End Bourbon Barrel Aged Stout z angielskiego browaru Buxton, to Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie. Zawartość alkoholu na poziomie 11% obj., piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane. W składzie woda, słód jęczmienny, owies, pszenica, chmiel i drożdże. Na ratebeer maksymalne 100 punktów ogółem i 95 w stylu. Warka do 30/10/20.
Butelka
330ml, biało czarna etykieta na szorstkim, grubym papierze, kapsel
srebrny goły, brak info o pełnym składzie i parametrach
trunku. Pianka niewielka, brązowa, szybko opada praktycznie do zera. Barwa
czarna z brązowym refleksem na dnie szkła. W aromacie sporo nut z beczki - wanilina, świeży kokos, drewno, do tego praliny, kakao, kawa espresso, porto. Bardzo przyjemnie. W smaku dość słodko, waniliowo, czekoladowo, truflowo, ale bardzo szybko kontrowane jest to wysoką, paloną goryczką, podbitą nutami cygarowo tytoniowymi. Bardzo to specyficzne, gorycz jest zalegająca, lekko pikantna, co wzmaga chęć do kolejnych łyczków waniliowo likierowo kakaowej orgii, ogarniającej podniebienie niczym czekoladowy Grycan... Wysycenie niskie, alkohol ładnie wkomponowany, lepkie, średnio gęste (jak to wersje BA).
Doskonałe połączenie beczkowo stoutowej intensywności, słodyczy, paloności i goryczy w jednym - RIS jak się patrzy! Do pełni szczęścia przydałoby się nieco więcej ciała...
Cena: 7,16€9-/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz