Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

niedziela, 11 września 2016

To Øl - Goliat Bourbon Barrel Aged

Goliat Bourbon Barrel Aged z duńskiego browaru kontraktowego To Øl, to uwarzony w belgijskim De Proef Brouwerij, mocny, górno fermentacyjny Imperial Stout, warzony z dodatkiem kawy, chmielony amerykańskim Columbus oraz Simcoe, 6 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie. Z parametrów mamy podaną tylko zawartość alkoholu na poziomie 10,1% obj., 30 BLG, w składzie woda, słód pilzneński, wędzony, czekoladowy, cara crystal, aromatyczny, palony jęczmień, płatki owsiane, cukier Cassonade, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 90 w stylu. Warka do 10/12/19.


Zielona butelka 375ml, srebrny goły kapsel, zielono biała etykieta z kontrą, brak informacji o pełnym składzie i parametrach trunku, czarny goły kapsel. Piana obfita, sycząca, szybko opada do chmurki. Barwa czarna, nieprzejrzysta, z minimalnym brązową poświatą na dnie szkła. Aromat przyjemnie waniliowy, beczkowy, słodki, do tego kawa, czekolada, praliny, cola... W smaku intensywnie słodkie, waniliowe, likierowe, oczywiście sporo czekolady, kawy, karmelu oraz wysokiej, palonej goryczki. Długie, beczkowo tytoniowe posmaki. Wysycenie niskie do średniego, treściwe, dość gęste, wyklejające. Alkohol fajnie wkomponowany w wysmakowaną całość.


Nie wiem jak to się stało, ale wersja BBA jest mocniej spieniona, gęstsza i oczywiście słodsza od podstawowej, nieleżakowanej. Pięknie czuć walory beczki po bourbonie na tle palono czekoladowo kawowej podstawy.

Cena: 7,00€

9/10 pkt





Zakupione w Belgii w Bierhalle Deconinck: www.bierhalledeconinck.be

Browar:
shop.mikkeller.dk



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz