Goliat Bourbon Barrel Aged z duńskiego browaru kontraktowego To Øl, to uwarzony w belgijskim De Proef Brouwerij, mocny, górno fermentacyjny Imperial Stout, warzony
z dodatkiem kawy, chmielony amerykańskim Columbus oraz Simcoe, 6 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po Bourbonie. Z parametrów mamy podaną tylko zawartość
alkoholu na poziomie 10,1% obj., 30 BLG, w składzie woda, słód pilzneński, wędzony, czekoladowy, cara crystal, aromatyczny, palony jęczmień, płatki owsiane, cukier Cassonade, chmiel, drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 90 w stylu. Warka do 10/12/19.
Zielona
butelka
375ml, srebrny goły kapsel, zielono biała etykieta z
kontrą, brak informacji o pełnym
składzie i parametrach trunku, czarny goły
kapsel. Piana obfita, sycząca, szybko opada do chmurki. Barwa czarna,
nieprzejrzysta, z minimalnym brązową poświatą na dnie szkła.
Aromat przyjemnie waniliowy, beczkowy, słodki, do tego kawa, czekolada, praliny, cola... W smaku intensywnie słodkie, waniliowe, likierowe, oczywiście sporo czekolady, kawy, karmelu oraz wysokiej, palonej goryczki. Długie, beczkowo tytoniowe posmaki. Wysycenie niskie do średniego, treściwe, dość gęste, wyklejające. Alkohol fajnie wkomponowany w wysmakowaną całość.
Nie wiem jak to się stało, ale wersja BBA jest mocniej spieniona, gęstsza i oczywiście słodsza od podstawowej, nieleżakowanej. Pięknie czuć walory beczki po bourbonie na tle palono czekoladowo kawowej podstawy.
Cena: 7,00€
Cena: 7,00€
9/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz