ART+9 Oatmeal Hoptart to Berliner Weisse, chmielony tylko metodą „late hopping” oraz na zimno, uwarzony we
wrocławskim Browarze Stu Mostów w kooperacji z amerykańskim Bristol Brewing Company z Colorado. Trunek zawiera ekstrakt początkowy na poziomie 9%
wag., alkohol 3,7% obj. i goryczkę 22 IBU. W składzie woda, słód pilzneński,
słód pszeniczny, płatki owsiane (30%), amerykański chmiel Citra
oraz australijski Topaz i Galaxy, bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus lactis, Lactococcus lactis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), drożdże górnej fermentacji.
Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer 98 punktów ogółem i 99 w stylu, co daje wysokie miejsce w Top 50! Warka do 27/10/2016.
Cena: 8,00zł
8,5+/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
www.bristolbrewing.com
Butelka 500ml, czarny firmowy kapsel, etykieta z niepełnym składem (brak nazwy
drożdży) i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Piana nieduża, średnio trwała. Barwa słomkowa, mętna.
Aromat intensywny, owocowy, z dominującymi liczi, świeżym kokosem, pitają, agrestem, mango... W smaku kwaskowo-gorzkie, cytrynowo truskawkowo jogurtowe, delikatnie owsiane, średnio wysycone. Goryczka średnia, nieco cierpka, szorstka, lekkie i orzeźwiające w odbiorze.
Cały ten fejm w sieci wokół tego piwa jak najbardziej zasłużony, głównie z uwagi na niespotykany aromat, choć co do stylu to bardziej Sour IPA niż Berliner Weisse :)
8,5+/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
www.bristolbrewing.com
Mniam :)
OdpowiedzUsuń